SPAGHETTI WITH CLAMS – SPAGHETTI CON LE VONGOLE

noelSPAGHETTI WITH CLAMS

SPAGHETTI ALLE VONGOLE

Ingredients (for 4 servings)

Ingredienti (per 4 persone)

14 oz spaghetti

400 gr di spaghetti

2 lb fresh clams (still in their shell)

900 gr di vongole fresche

3 cloves garlic

3 spicchi d'aglio

1 small bunch fresh  parsley

1 rametto di prezzemolo

1 cup white wine

1 bicchiere abbondante di vino bianco

salt

sale

extravirgin olive oil

olio extra vergine d'oliva

2 dried chili peppers

2 peperoncini

 

Method:

Metodo:

vongoleSoak clams  in cold water with salt.

Immergete le vongole nell'acqua fredda  salata.

 

 

 

 

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Put a pan of water on to boil.

Mettete a bollire una pentola con abbondante acqua.

aglio

Place a large saucepan over medium heat add extravirgin olive oil, 3 cloves of garlic and chili peppers.

In una padella fate dorare a fuoco vivace gli spicchi d'aglio con il peperoncino e l'olio.

 

 

 

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Add claims and wine. Cover saucepan and sauté gently.

Aggiungete le vongole e poi il vino bianco. Coprite e lasciate cuocere alcuni minuti.

After about 3 or 4 minutes the clams will start to open. Discard any clams that have not opened . 

Dopo 3 o 4 minuti le vongole si saranno aperte. Eliminate quelle chiuse.

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Meanwhile add spaghetti to boiling water with a good pinch of salt and cook until al dente. 

Nel frattempo cuocete gli spaghetti nell'acqua bollente e scolateli al dente.

 

 

 

 

 

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Drain and add to the pan the clams, along with the parsley leaves and add an extra drizzle of extravirgin olive oil and trasfer to a plate.

Aggiungete la pasta alle vongole, aggiungete un po' di prezzemolo tritato e una spruzzata di olio.  Fate le porzioni

 

 

 

 

imgres-1Serve right away. 

Servite subito.

Buon appetito and Merry Christmas!